הם כאלו מתוקים וחמודים כשהם מסתערים עלינו בליקוקים, אבל מה עושים ברגע שהם פותחים את הפה ונודף משם ריח צחנה? אז אם אתם מעוניינים לקבל כמה רעיונות לשיפור המצב – הגעתם למקום הנכון.
הריח הרע לרוב הוא רק סימפטום שיכול להצביע על בעיות שונות ולפעמים חמורות שדורשות התייחסות רפואית, לכן חשוב לאבחן קודם את סיבת המקור לבעיה ולטפל בה במידת הצורך מול הוטרינר שלכם.
מה יכולה להיות הסיבה לריח רע מהפה (הליטוזיס)? מגוון סיבות שונות כמו מחלות חניכיים, הצטברות אבן שן וחיידקים, בעיות בחלל הפה וזיהומים משניים כמו פצעים או כיבים, אכילת מזון מקולקל, מחלות של מערכת העיכול או של דרכי הנשימה ועוד הרבה סיבות נוספות.
איך להבדיל בין ריח תקין לבין ריח שנחשב כבעיה בריאותית? זה מאוד אינדיבידואלי ותלוי גם ביכולת הזיהוי וברגישות שלכם לריחות. יש מצבים שכבר ממש אי אפשר להתעלם מהריח החריף, ובפעמים אחרות, מרגיש שהריח פשוט לא נעים ושונה מהריח האופייני שכבר התרגלתם אליו.
סימנים לבעיות בריאותיות שדורשות התייחסות רפואית: ריח רע, רקוב או חריף מהפה, רגישות באזור הפה והלסת, אבן שן מרובה, קשיי לעיסה ושביתות רעב, חניכיים אדומות או מדממות, מצב רוח ירוד, חולשה אפטיות או חוסר עניין באוכל, ירידה במשקל, ריור מוגבר, שיניים רופפות או נשירת שיניים. בכל מצב כזה, צרו קשר עם הוטרינר המטפל וגשו להבדק.
הרגלים בריאים וטיפול מניעתי
הרפואה המניעתית חשובה ביותר. המטרה היא קודם כל לתחזק באופן יומיומי את היגיינת ובריאות הפה של הכלב או החתול, תוכלו לעשות זאת באמצעות כמה הרגלים בריאים שתוכלו להכניס בקלות לשגרה שלכם:
תבחנו בעצמכם: תתחילו להתרגל לבחון את אזור הפה של הכלב והחתול לעיתים קרובות על מנת להבחין בכל שינוי חריג. פשוט מרימים את השפה העליונה ובודקים את מצב חלל הפה, הלשון, השיניים והחניכיים. עם החתול ברוב המקרים יהיה לכם קצת יותר קשה לקבל שיתוף פעולה ולהצליח לפתוח את הפה מבלי לחטוף ביס. במידה ואתם לא מצליחים, מומלץ לבקש המוטרינר שלכם לבדוק את מצב הפה בכל ביקור תקופתי.
ניקוי שיניים אצל הוטרינר: מחלות חניכיים מתפתחות כאשר נאספים חלקיקי מזון וחיידקים לאורך קו החניכיים ונוצר משקע הנקרא “פלאק” שעם הזמן מתקשה והופך לאבן שן. אם האבנית אינה מוסרת, היא גורמת לדלקת חניכיים ויכולה לגרום בהמשך לסיבוכים נוספים אם לא מטופלת בזמן. במהלך הניקוי (מתבצע תחת הרדמה), מסירים את אבן השן באמצעות מכשיר מיוחד ובמידת הצורך מבצעים עקירות וטיפולים נוספים. מתי מתחילים? החל מגיל 3-5 שנים בממוצע, ובתדירות של כאחת לשנה-שנתיים (תלוי בקצב הפתחות אבן השן המשתנה מאוד בהתאם לגזע וגיל הכלב/חתול).
צחצוח שיניים: הצחצוח אינו חיוני רק לצורך נשימה רעננה וריח טוב, אלא מהווה חלק חשוב בשמירת בריאות השיניים והחניכיים וחשוב לשמירת הבריאות הכללית של בעל החיים. זוהי פעולה פשוטה ומהירה, שעלולה לחסוך הרבה בעיות בריאות בהמשך הדרך. ומה לגבי החתול? גם במקרה הזה תהיה לכם קצת יותר בעיה עם שיתוף פעולה, אבל אתם מוזמנים לנסות ולקוות לטוב.
מתי להתחיל? חשוב להתחיל כבר מגיל צעיר של כ3 חודשים על מנת להרגיל אותם משלב מוקדם.
באיזה תדירות לצחצח? באופן אידאלי יש לצחצח בכל יום, או מינימום 3 פעמים בשבוע.
איך מצחצחים? פזרו מעט משחת שיניים מיוחדת לכלבים או לחתולים על מברשת מותאמת לגודל בעל החיים. הרימו בעדינות את השפה והניחו את מברשת השיניים בעדינות לכיוון פנים הלחי. הכי חשוב לצחצח בגבול שבין החניכיים לשיניים, ולהתמקד בעיקר בחלק החיצוני של השיניים.
איך להרגיל לצחצוח שיניים? מילת המפתח היא – סבלנות. יכול להיות שבהתחלה הם לא ישתפו פעולה או יתנגדו. הקפידו על שגרה יומית והדרגתית ותראו שבסוף יהיה קל יותר.
טיפים תזונתיים לשמירה על בריאות הפה ולנשימה רעננה
הכינו בעצמכם – מי פה מרעננים עם פטרוזיליה: השרו חופן עלי פטרוזיליה בתוך קערה או סיר קטן עם 2 כוסות מים רותחים, לאחר מכן המתינו עד לצינון לטמפרטורת החדר, העבירו לבקבוק שפריצר ורססו ישירות לתוך הפה או הוסיפו כמה שפריצים למי השתיה. אחסנו במקרר.
לפני שנגיע למתכון לחטיפים דנטליים, קצת על הרכיבים:
יוגורט טבעי – מכיל פרוביוטיקה אשר תורמת לשגשוג אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי וגם תורם להלחם בריח הרע הנובע מחיידקי הפה. באופן כללי מומלץ להמנע או להפחית למינימום שימוש במוצרי חלב בכלבים וחתולים, כיוון שלרוב בבגרותם הם בעלי רגישות ללקטוז. יוגורט יותר קל לעיכול ומכיל פחות לקטוז משאר מוצרי החלב כיוון שהוא נוצר מתהליך התסיסה הלקטית של חיידקים פרוביוטיים אשר כחלק מהמטבוליזם שלהם מפרקים את הלקטוז. מומלץ שלא לתת יותר מכפית-שתיים ליום. חשוב מאוד להשתמש ביוגורט טבעי, לבן חלק ללא תוספות סוכר או ממתיקים מלאכותיים, וללא תוספות טעם וריח.
פטרוזיליה – תורמת לריח רענן וטרי, עוזרת להלחם בחיידקים בפה ולנטרל ריחות לא נעימים. שימו לב: בכמויות גדולות עלולה להיות מסוכנת וקשה לעיכול. ניתן לתת ממנה בכמויות קטנות בלבד ובהתאם למתכון המצורף. בנוסף, ישנם מצבים בריאותיים מסויימים בהם מומלץ להמנע מפטרוזיליה. בצריכה גבוהה היא גורמת להגברת ייצור השתן ועלולה לגרום להורדת לחץ דם. כל עוד אין רקע בריאותי מיוחד – אין מניעה לתת אותה והיא מאוד תורמת לבריאות הכללית ועוזרת למנוע ריח פה.
שמן קוקוס –בעל טעם אגוזי עדין מאוד שלרוב כלבים וחתולים אוהבים. מכיל תכונות אנטי ויראליות ואנטי בקטריאליות, עוזר לנטרל ריחות לא נעימים, בנוסף שמן הקוקוס מסייע למערכת העיכול ולמטבוליזם תקין.
כמה שמן קוקוס אפשר לתת? אם אף פעם לא נתתם בעבר, התחילו בהדרגה.
כלב: רבע כפית לכלב קטן, חצי כפית לכלב בינוני, וכפית שלמה לכלב גדול. חתול: בין רבע לחצי כפית ליום.
אפשר להוסיף לקערת המזון, או לתת להם ללקק מהכפית, או להוסיף לחטיף הדנטלי כמו במתכון המצורף.
תפוח עץ – מכיל רכיב בשם חומצה מאלית שתורמת לחמיצות שלו ולהגברת הפרשת רוק, עשיר מאוד בנוגדי חמצון, ובסיבים תזונתיים שעוזרים לשמור על שיניים נקיות. אפשר להשתמש בכל זן של תפוח, רק חשוב מאוד להוציא החוצה את הגרעינים.
מתכון לחטיפים דנטליים
מתאים להכנה של 15 חטיפים קטנים (1 ס"מ)
רכיבים:
אופן הכנה:
הערות ודגשים:
© Moro Health 2024 כל הזכויות שמורות